BRF Margretelund

Råd för brandsäkerhet i din bostad

  Brandvarnare är en billig livförsäkring

  Det absolut viktigaste du bör tänka på är att brandvarnaren fungerar! I din bostad ska du ha minst en brandvarnare på varje våningsplan. Varje bostad har av föreningen försetts med två batteridrivna brandvarnare. Det är den enskilde medlemmens ansvar att se till att dessa fungerar.

  Det är lämpligt att ha brandvarnare, om inte i varje sovrum, så i alla fall i korridoren utanför sovrummen. Brandvarnare ska monteras i taket och cirka en halv meter ut från väggen.

  När du väl har monterat upp din brandvarnare glöm inte att kontrollera att den fungerar. Gör det till en tradition att byta batteri i brandvarnaren samtidigt som du exempelvis plockar fram adventsljusstaken.

  Information om brandvarnare och andra goda råd på olika språk hittar du på Brandskyddsföreningens hemsida.

  Brandsläckningsutrustning

  Små bränder kan oftast släckas med vatten eller kvävning med till exempel filt eller matta. Men elden kan ta sig fort, ibland räcker det med en kort stund och det blir svårt att komma nära det som brinner. Pulversläckaren är då ett mycket bra hjälpmedel. Vi rekommenderar att du väljer en 6 kilos pulverbrandsläckare. Det är viktigt att släckaren är certifierad av SIS eller annat certifieringsorganPulversläckaren är lätt att använda, den är effektiv och kräver lite underhåll. Visst kan den smutsa ner, men det är ju ett litet problem i sammanhanget!

  Hur kommer du ut om det börjar brinna?

  Det ska alltid finnas två vägar ut men i våra hus finns bara en trappa från andra våningen. Ett fönster blir den andra vägen ut från övervåningen. Det är viktigt att du och din familj går igenom hur ni ska agera om det börjar brinna. Har du barn kan ni en gång om året göra en brandövning (gör det till en lek).

  Tänk efter innan olyckan är framme!

  Det finns mycket man kan göra felaktigt, oftast beror det på att man inte vet vad som är rätt! Att förebygga och tänka efter tar mindre tid, kostar mindre och sparar liv. Tag dig lite tid och kontrollera brandskyddet i din bostad. Tag gärna hjälp av vår checklista för att gå igenom ditt hem.

  Inköpsställen

  Handbrandsläckare och brandvarnare kan du köpa på stormarknader och i butiker som säljer verktyg med mera. Ett tips är att leta på gula sidorna under rubriken brandredskap. Även försäkringsbolag säljer brandredskap.

  Brandfarliga varor

  Varor som är extremt eller mycket lättantändliga är märkta med symboler och texten ”mycket brandfarligt”. Sådana varor är t.ex. gasol, acetylen, T-röd, bensin, aceton, förtunning och koncentrerad spolarvätska. De flesta sprayburkar hör till denna grupp.

  Andra brandfarliga varor är inte lika lätta att antända. De är märkta med riskfrasen ”brandfarligt”. Det är t.ex. fotogen, vissa färger, lacknafta och utspädd spolarvätska.

  En tredje grupp brandfarliga varor är svårare att antända. De har därför ingen varningsmärkning för brandfara alls. Om de väl tar eld så brinner de dock lika bra som de andra. Detta gäller t.ex. tändvätska, diesel och eldningsolja. Tänk på att t.ex. trasor med linolja t.o.m. kan självantända.

  Förvara minsta möjliga mängd brandfarliga varor i hemmet, helst i originalförpackning. Det bara tillåtet att ha sådant som behövs hemma och inte mer än vad hushållet förbrukar. Det är inte tillåtet att förvara behållare med brandfarlig gas i bostaden (t.ex. gasol till utomhusgrill). Fyll aldrig brandfarlig vätska i kärl som är avsett för annan produkt eller i engångskärl. Rensa bort sådant som Du inte använder och lämna det till närmaste miljöstation.

  Vätska som köps i löst mått t.ex. bensin eller diesel skall förvaras i behållare som är avsedd för produkten t.ex. i godkänd reservdunk. Det är helt förbjudet att förvara brandfarliga vätskor eller gaser i våra förråd i källare eller på vindarna, men i Gula Garaget kan det förvaras.

  Matlagning

  Smör, margarin, olja, socker eller fet mat kan om du glömmer dem på spisen överhettas och självantända. Lämna därför aldrig köket utan uppsikt. Använd aldrig vatten för att släcka en brand på spisen. Vattnet förångas våldsamt, vilket kan orsaka att du kan få stora brännskador och att branden sprider sig i hela köket. Kväv i stället branden genom att lägga på ett lock eller en skärbräda på kastrullen eller grytan.

  Braskaminer, etc

  Se till att inte brinnande material eller gnistor kan fara ut på golvet, elda bara med torr ved från lövträd, låt inte barn leka vid kaminen och lämna inte kaminen utan uppsikt.

  Elektricitet

  Vid sidan om brandfarliga vätskor och bränder vid matlagning och kaminer är det elektriska fel som ger upphov till bränder. Några bra tips för att elsäkra ditt hem och din omgivning:

  • Det är förbjudet att öppna eller utföra några förändringar på fasta elektriska installationer i såväl den egna bostaden som i gemensamma utrymmen.
  • Täck aldrig över element eller elektriska värmefläktar.
  • Använd jordfelsbrytare, den bryter strömmen snabbt om en apparats hölje skulle bli strömförande.
  • Ta för vana att vara hemma när maskiner går så ökar chansen för att upptäcka bränder eller läckage i tid.
  • Köper du en begagnad elektrisk produkt på auktion eller loppis bör de granskas av en fackman innan du använder dem.
  • Köp enbart apparater med CE-märkning.
  • Utomhusbelysning ska vara avsedd för utomhusbruk och anslutas till jordat uttag.
  • Anlita alltid en behörig elinstallatör till nya fasta installationer.
  • Kontrollera att alla sladdar är hela. Samma sak med stickkontakter och strömbrytare.
  • Undvik ”fågelbon” där sladdar rullar ihop sig till ett näste.
  • Undvik att använda många grenkontakter då det kan ge överbelastning.
  • Alla uttag utomhus samt i kök, dusch- och badrum samt källare bör vara jordade.
  • Var aldrig barfota när du arbetar med elapparater utomhus.
  • Undvik att använda apparater avsedda för inomhusbruk utomhus. Om du använder dammsugaren utomhus, till exempel för att städa bilen, eller en brödrost på altanen så får apparaterna inte utsättas för fukt/dagg.
  • Kontrollera dina proppar/automatsäkringar. Blir någon av dem ofta varm bör du minska antalet apparater som är kopplade till proppen/ säkringen. Rapportera till Styrelsen.
  • Rengör torktumlarens filter regelbundet.
  • Gör hemmet barnsäkert. Se till att alla uttag även grenuttag har petskydd och håll sladdar utom lekräckhåll.
  • TVn måste ha tillräcklig ventilation så att den inte överhettas. Sätt inte levande ljus eller levande blommor ovanpå den.
  • Använd rätt sorts lampa i armaturer. Byt blinkande lysrör.
  • Dra ur kontakterna till småapparater som brödrost, kaffebryggare, etc när de ej används.

  Checklista_brandsakerhet_bostad

  Hemförsäkring

  Även om du gjort allt för att förebygga och minska brandriskerna i ditt hem så kan det värsta inträffa. Det är därför viktigt att ha en hemförsäkring. Ditt försäkringsbolag kan också ge dig råd och hjälp innan en olycka inträffar.

  Rapportera

  De boende uppmanas rapportera brandsäkerhetsrisker och alla eventuella tillbud till Brandskyddsombudet.

  Brandsäkerhet i höst- och vintermörkret

  Levande ljus är både trevligt och mysigt i våra hem under den kalla och mörka årstiden. Men helgfirandet kan snabbt vändas till tragedi om vi inte tänker över brandriskerna. Varje år inträffar mellan 200 och 250 bränder i våra hem relaterat till vårt julfirande där merparten av bränderna orsakas av levande ljus.

  För att minska brandrisken kan du göra så här: använd obrännbara ljusstakar och byt ut mossan och dekorera istället med stenar, glasbitar eller annat som inte kan brinna. Brinner ljuset ner i mossan fungerar den som en farlig veke åt stearinet om man glömmer släcka ljuset i tid. Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt! Tänk även på var ljusen placeras och sätt dem inte nära gardiner eller på tv:n. Berätta för dina barn om riskerna med ljus och tomtebloss. Låt barnen gärna vara med och tända ett ljus eller tomtebloss, men bara när du själv är i rummet.

  Du bör även undvika att ha levande ljus och tomtebloss i granen. Tomteblossens gnistor kan verka ofarliga men är tillräckligt stora för att orsaka en brand. En torr gran som inte fått tillräckligt med vatten brinner explosionsartat och branden sprider sig snabbt vidare i rummet.

  Kontrollera att de levande ljusen är släckta och att spisen är avstängd innan du går hemifrån. Och varför inte ge bort en brandvarnare, brandfilt eller en handbrandsläckare till dina nära?

  Mer råd och information hittar du på Brandskyddsföreningens hemsida.

  Nyheter

  27 januari, 2022
  Föreningsstämma 2022

  Brf Margretelunds föreningsstämma 2022 kommer att vara i Badviken den 28 April.

  11 augusti, 2021
  Extra stämma 30 September

  Föreningen håller extra stämma den 30 September kl 19:00 i Båtviken för de frågor som hänsköts på den tidigare stämman.

  HSB - där möjligheterna bor